Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content
Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ) είναι μια κατάσταση η οποία οφείλεται στη φλεβική στάση, δηλαδή τη συσσώρευση του αίματος στην πύελο. Γενικά, υπολογίζεται πως το 1/3 σχεδόν των γυναικών θα παρουσιάσουν Χρόνιο Πυελικό Πόνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο Χρόνιος Πυελικός Πόνος είναι ο πόνος που έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών και δεν είναι περιοδικός. Η συγκεκριμένη πάθηση έγινε ευρύτερα γνωστή τη δεκαετία του 1980, καθώς τότε αποδείχθηκε ότι πάνω από 90% των γυναικών με χρόνιο πυελικό πόνο, έχουν συγχρόνως και διατεταμένες φλέβες στην πύελο, δηλαδή κιρσούς.

Ο σκοπός των φλεβών είναι να επιστρέφεται το αίμα στην καρδιά. Για τον λόγο αυτό, έχουν βαλβίδες στο εσωτερικό τους, οι οποίες επιτρέπουν στο αίμα να κινείται μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς, χωρίς να το αφήνουν να γυρνάει ξανά προς τα πίσω (παλινδρόμηση του αίματος).

Ωστόσο, όταν υπάρχει παλινδρόμηση του αίματος, τότε οι φλέβες αδυνατούν να κάνουν “σωστά τη δουλειά τους”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται Φλεβική Ανεπάρκεια. Επίσης, η διάταση των φλεβών προκαλεί συσσώρευση του αίματος στην πύελο. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μεγαλύτερη φλεβική διάταση.

Ωστόσο, η συσσώρευση του αίματος και η φλεβική διάταση στην πύελο ενδέχεται να προκαλέσουν μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων, είτε τοπικά είτε σε κάποια από τα παρακείμενα όργανα (γεννητικά όργανα, έντερο, ή ουροδόχο). Σε άλλη περίπτωση, το αίμα καταφέρνει να βρει διέξοδο και να προκαλέσει κιρσούς στα κάτω άκρα.

Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ
Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης;

Γενικά, δεν είναι εύκολη η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης και συνήθως καθυστερεί. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται να αποκλειστούν άλλες κοινές αιτίες που προκαλούν πυελικό πόνο, όπως είναι η ενδομητρίωση. Έτσι, είναι αρκετά συνηθισμένο η συγκεκριμένη κατάσταση να μην συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση, αφού δεν είναι γενικά πολύ γνωστή.

Το ιστορικό της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων θέτουν την αρχική υποψία. Επίσης, η παρουσία των κιρσών, ειδικά στην περίπτωση που αυτοί εμφανίζονται σε άτυπες θέσεις, όπως είναι στους γλουτούς, το εσωτερικό των μηρών και το αιδοίο, αυξάνουν τις υποψίες για την ύπαρξη του συνδρόμου. Συγχρόνως, βασικό ρόλο παίζει και η υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα.

Φυσικά, μέσω των απεικονιστικών μεθόδων, πραγματοποιείται εργαστηριακή επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας. Οι απεικονιστικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν το υπερηχογράφημα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε δια του κοιλιακού τοιχώματος είτε διακολπικά είτε διορθικά, αναλόγως την περίπτωση.

Ακόμα, η αξονική ή η μαγνητική φλεβογραφία παρέχουν ακόμα περισσότερες ανατομικές πληροφορίες. Μάλιστα, η αξονική περιλαμβάνει τη χρήση σκιαγραφικών μέσων και ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Όσον αφορά τη Ψηφιακή Φλεβογραφία, που είναι επεμβατική μέθοδος, ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αναδείξει από μόνη της το σημείο της παλινδρόμησης. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη χρήση σκιαγραφικών μέσων και ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης;

Η θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης, όπως ισχύει και για τη διαγνωστική διερεύνηση, περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιατρών από διάφορες ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχουν ο γυναικολόγος, ο αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος, στην περίπτωση που έχουν διερευνηθεί και αντιμετωπιστεί ή αποκλειστεί άλλες παθήσεις που ενδέχεται να προκαλούν Χρόνιο Πυελικό Πόνο.

Επίσης, δεν αποτελεί λύση η αναλγητική θεραπεία, όπως και η ορμονοθεραπεία και οι κορσέδες συμπίεσης των κιρσών του αιδοίου. Αντιθέτως, είναι μια εντελώς συμπτωματική θεραπεία με πρόσκαιρη ανακούφιση, μέχρι να επιδεινωθεί η κατάσταση ή εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιμετώπισης.

Για τη χειρουργική απολίνωση των φλεβών που πάσχουν χρειάζεται νοσηλεία και αναισθησία, ενώ είναι απαραίτητο να γίνουν τομές. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η απαίτηση για μετεγχειρητική ξεκούραση για μια μητέρα δύο και περισσοτέρων παιδιών δεν είναι ρεαλιστική.

Αναλόγως με το πού εντοπίζονται οι φλέβες που πάσχουν, ποικίλει και η βαρύτητα της επέμβασης. Τα ποσοστά υποτροπής που αναφέρονται είναι περίπου 20%. Συνήθως, ο εμβολισμός και η ναρθηκοποίηση των φλεβών που πάσχουν πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ απαιτείται νοσηλεία για μια ημέρα.

Αντίστοιχα, ο σκληρυντικός αφρός αποτελεί μια πιο νέα μέθοδο θεραπείας, η οποία έχει και πολύ καλά αποτελέσματα. Με τη βοήθεια των υπερήχων πραγματοποιείται έκχυση του σκληρυντικού αφρού στις φλέβες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται νοσηλεία, ενώ η μέθοδος είναι ανώδυνη.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η χειρουργική εκτομή των ωοθηκών ή και της μήτρας δεν απαλλάσει οριστικά από το πρόβλημα τις ασθενείς.

Γενικά, το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης αποτελεί μια συνηθισμένη και συχνά αδιάγνωστη αιτία του Χρόνιου Πυελικού Πόνου, καθώς και της υποτροπής των κιρσών των κάτω άκρων. Συνήθως, οι ασθενείς επισκέπτονται ιατρούς δύο ειδικοτήτων, δηλαδή γυναικολόγο και αγγειοχειρουργό.

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και σημεία του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης;

Γενικά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Συνδρόμου είναι τα ακόλουθα:

  1. Χρόνιος πυελικός πόνος, που γίνεται εντονότερος στην όρθια στάση, καθώς και στο τέλος της ημέρας. Ο πόνος αυτός φτάνει στο μέγιστο της έντασής του 2-3 ημέρες πριν αρχίσει η περίοδος.
  2. Η δυσμηνόρροια, δηλαδή η επώδυνη εμμηνορρυσία, παρουσιάζεται με ιδιαίτερα έντονο πόνο τις δύο πρώτες ημέρες του κύκλου.
  3. Η δυσπαρεύνια, δηλαδή ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή και μετά από αυτή, αποτελεί ακόμα ένα σύμπτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό το αίσθημα ενός βαθιά εντοπιζόμενου πυελικού πόνου ή το αίσθημα βάρους στην περίπτωση που η γυναίκα σταθεί όρθια μετά από πρωινή σεξουαλική επαφή. Η διάρκεια του αισθήματος αυτού μπορεί να είναι αρκετές ώρες.
  4. Συχνά, παρουσιάζονται κιρσοί (διατεταμένες φλέβες) στα έξω γεννητικά όργανα, τους γλουτούς, το περίνεο και τα κάτω άκρα.
  5. Επιπρόσθετα, το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης αποτελεί μια συχνή αιτία υποτροπής των κιρσών των κάτω άκρων. Πολλές φορές, η αντιμετώπιση που προτείνεται συνήθως δεν στοχεύει στην αιτία που προκάλεσε εξ αρχής τους κιρσούς.
  6. Τέλος, τα “κουρασμένα” πόδια που εμφανίζουν αίσθημα βάρους, ιδιαίτερα με την έναρξη της περιόδου, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του πυελικού πόνου αποτελούν ακόμα ένα σύμπτωμα.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πολλά αίτια για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Ωστόσο, την κυρίαρχη θέση φαίνεται ότι κατέχει η εγκυμοσύνη. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στο 2-7% των περιπτώσεων κυήσεως, θα προκληθούν κιρσοί αιδοίου. Ακόμα, στις περισσότερες γυναίκες, οι κιρσοί εξαφανίζονται μετά τη γέννα. Ωστόσο, υποτροπιάζουν εύκολα με κάθε νέα εγκυμοσύνη.Μία ακόμα αιτία εμφάνισης του Συνδρόμου αυτού στις γυναίκες και, συγκεκριμένα, σε όσες έχουν περισσότερα από 2 παιδιά και είναι σε ηλικία μεταξύ 20 και 45 ετών, είναι το επιπλέον σωματικό βάρος. Επιπρόσθετα, βασικό ρόλο παίζει και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Άλλη μια κύρια αιτία πρόκλησης του Συνδρόμου είναι η αυξημένη κυκλοφορία των ορμονών (οιστρογόνων), που συμβάλλουν στο να αδυνατίσει το φλεβικό τοίχωμα.Ωστόσο, η διάταση των φλεβών της πυέλου παρατηρείται σε μικρότερο ποσοστό και σε γυναίκες που έχουν λιγότερες εγκυμοσύνες, καθώς και σε άντρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αιτιολογία είναι διαφορετική και ενδέχεται να οφείλεται και σε παλινδρόμηση του αίματος στην έσω λαγόνιο φλέβα.

Καλέστε μας
Επικοινωνία