Αρτηριακά Έλκη - Έλκη στα Πόδια - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content
Γεώργιος Γαλανόπουλος Αγγειοχειρουργός

Αρτηριακά Έλκη - Έλκη στα Πόδια

Τι είναι τα αρτηριακά έλκη και από τι προκαλούνται; Τι είναι η γάγγραινα;

Τα αρτηριακά έλκη των κάτω άκρων προκαλούνται από τη μειωμένη παροχή αίματος στους ιστούς, κυρίως λόγω της αθηροσκλήρωσης. Στην αθηροσκλήρωση, τα αγγεία μπορούν να βουλώσουν από υλικό που περιέχει λίπος, γνωστό ως αθήρωμα ή αθηρωματική πλάκα. Η χοληστερίνη και άλλα λιπαρά εγκαθίστανται στο εσωτερικό των αρτηριών, προκαλώντας στένωση και σκλήρυνση, με αποτέλεσμα τη δυσκολία της ροής του αίματος προς τους ιστούς.

Έτσι, ακόμα και μικρές βλάβες στο δέρμα, όπως μια απλή γρατσουνιά, δεν μπορούν να επουλωθούν εύκολα λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσης. Η δερματική βλάβη αυτή μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε αρτηριακό έλκος ή ακόμα και σε νέκρωση του ιστού, γνωστή ως γάγγραινα. Σε περιπτώσεις σοβαρής ισχαιμίας των ιστών, η νέκρωση πραγματοποιείται λόγω έλλειψης οξυγόνου, καθώς το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στους ιστούς.

Γεώργιος Γαλανόπουλος Αγγειοχειρουργός
Αρτηριακά Έλκη - Έλκη στα Πόδια

Ενδείξεις Θεραπείας Αρτηριακών Ελκών με την Επέμβαση Επαναιμάτωσης

Τα αρτηριακά έλκη και η γάγγραινα, που χαρακτηρίζουν τα τελικά στάδια της περιφερικής αγγειοπάθειας, αναδεικνύουν την ακραία σοβαρότητα της περιφερικής ισχαιμίας στα κάτω άκρα και αποτελούν αναμφισβήτητη ένδειξη για μια επέμβαση επαναιμάτωσης, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επούλωση, παρά την προσεκτική περιποίηση των ελκών ή των νεκρωμένων ιστών. Ακόμη, ο έντονος πόνος, που συνοδεύει τα αρτηριακά έλκη και τη γάγγραινα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που ενισχύει την ανάγκη για επέμβαση επαναιμάτωσης.

Αρτηριακά Έλκη - Έλκη στα Πόδια

Πώς γίνεται η θεραπεία των αρτηριακών ελκών με την επέμβαση επαναιμάτωσης;

Η επέμβαση επαναιμάτωσης αποτελεί μια επέμβαση που επιδιώκει την αντιμετώπιση της περιφερικής αγγειοπάθειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, είτε ανοίγεται η βλάβη της αρτηρίας (μέσω αγγειοπλαστικής με χρήση μπαλονιού ή stent, ή ακόμα και με ενδοαυλική αθηρεκτομή), είτε παρακάμπτεται η βλάβη με τη χρήση κάποιου μοσχεύματος (επέμβαση bypass).

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας αίματος προς τα κάτω άκρα, επιτρέποντας την ομαλή διαδικασία επούλωσης και διατηρώντας τους ιστούς ζωντανούς, αποφεύγοντας έτσι τους κινδύνους για γάγγραινες και πληγές.

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Πώς μπορεί να αποφευχθεί μία νέα γάγγραινα μετά από τη θεραπεία των αρτηριακών ελκών;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο χειρουργικός καθαρισμός νεκρωμένων ιστών, εάν πραγματοποιηθεί χωρίς προηγούμενη επιτυχημένη επέμβαση επαναιμάτωσης, μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση της γάγγραινας. Έτσι, εάν αφαιρεθούν οι νεκρωμένοι ιστοί και παραμείνει ένας ισχαιμικός ιστός (δηλαδή, ένας ιστός με περιορισμένη παροχή αίματος), τότε η επούλωση δεν θα είναι δυνατή, και θα εμφανιστούν νέες περιπτώσεις γάγγραινας. Γενικά, η διαδικασία είναι να επαναφέρουμε πρώτα τη ροή του αίματος προς το πόδι και, έπειτα, να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των νεκρωμένων ιστών, προκειμένου να μην εκτεθεί ο υγιής ιστός σε κίνδυνο γάγγραινας μετά τον καθαρισμό.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ