Ευρυαγγείες - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες αποτελούν λεπτές φλέβες που εμφανίζονται συχνότερα στα κάτω άκρα ή στο πρόσωπο. Περίπου το 50% των γυναικών και το 20% των ανδρών στην Ευρώπη παρουσιάζουν ευρυαγγείες στα πόδια.

Εκτιμάται ότι το πάχος τους είναι μικρότερο του ενός χιλιοστού και το χρώμα τους είναι συνήθως μωβ, μπλε ή κόκκινο. Οι ευρυαγγείες παρουσιάζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας ως διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες, γνωστές και ως νηματοειδείς φλέβες.

Η φλεβική ανεπάρκεια, γνωστή και ως χρόνια φλεβική νόσος, είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη φλεβικής υπέρτασης στο επιφανειακό φλεβικό σύστημα. Η αυξημένη φλεβική πίεση οδηγεί στη διεύρυνση των μικρών, των μεσαίων και των μεγάλων επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων, σχηματίζοντας έτσι τις ευρυαγγείες.

Πριν & Μετά - Φλεβικές Παθήσεις

Ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία για την εξάλειψη των ευρυαγγειών;

Η θεραπεία για την εξάλειψη ευρυαγγειών προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση του ασθενή. Συνήθως, ο αγγειοχειρουργός χρησιμοποιεί τη μικροσκληροθεραπεία, εφαρμόζοντας προσεκτικά σκληρυντική ουσία (με έγχυση) σε κάθε τριχοειδή φλέβα. Η σκληροθεραπεία είναι η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική λύση, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον ασθενή.

Η τεχνική προσφέρει το πλεονέκτημα της υπερηχογραφικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Η σκληρυντική ουσία προκαλεί έντονο ερεθισμό στο τοίχωμα της φλέβας, προκαλώντας τη σύμπτυξη και το οριστικό κλείσιμο των ευρυαγγειών. Έως το οριστικό σφράγισμα της κάθε φλέβας, η σκληροθεραπεία απαιτεί συνήθως πολλαπλές συνεδρίες/εγχύσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μεταξύ τους (κάθε συνεδρία απέχει 3 με 4 βδομάδες από την προηγούμενη).

Η εμπειρία και η εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού, η γνώση της ανατομίας και της παθολογίας των φλεβών, καθώς και η πειθαρχία του ασθενούς, είναι κρίσιμες για την επίτευξη εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος. Μετά τη σκληροθεραπεία, ο ασθενής δεν χρειάζεται ειδική περίθαλψη, και η διάρκεια κάθε συνεδρίας κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 30-40 λεπτών.

Ευρυαγγείες

Πότε ενδείκνυται η σκληροθεραπεία με αφρό;

Η σκληροθεραπεία με αφρό συνιστάται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Σε απομονωμένους επιφανειακούς κιρσοειδείς φλεβικούς κλάδους.
 • Σε ελικοειδείς κιρσούς.
 • Σε περιπτώσεις υποτροπής κιρσών μετά από σαφηνεκτομή.
 • Σε ασθενείς με κιρσούς και λεμφοίδημα ή άτονα φλεβικά έλκη.
 • Σε ασθενείς με αρνητική στάση προς τη χειρουργική.
 • Σε ασθενείς με σοβαρή αντένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών.

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Θεραπεία Ευρυαγγειών με Χρήση Laser

Ο έμπειρος και εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός χρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια του laser για την εξάλειψη πολύ μικρών επιφανειακών ευρυαγγειών με διάμετρο μικρότερη από 3 χιλιοστά.

Κινδυνεύει ο ασθενής αν δεν ακολουθήσει καμία θεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Παρόλο που οι ευρυαγγείες είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρότερο πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας σε μήκος και σε διάμετρο.

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι ευρυαγγείες στα πόδια;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι 2 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, αλλά διαφέρουν στα συμπτώματα και στη σοβαρότητά τους. Οι ευρυαγγείες:

 • είναι συνήθως ένα αισθητικό πρόβλημα και παρουσιάζουν αίσθημα τοπικού βάρους και καύσου στο πόδι.
 • μπορεί να συνοδεύονται από ενοχλητικό και επιμένοντα κνησμό, καθώς και από ελαφρά τσιμπήματα.

Ωστόσο, η παθολογία των φλεβών που εκδηλώνεται μέσω των ευρυαγγειών μπορεί να κρύβει σοβαρότερα προβλήματα που απαιτούν προσεκτική διερεύνηση.

Αίτια Εμφάνισης & Παράγοντες Προδιάθεσης για τις Ευρυαγγείες

Το βασικά αίτια για την εμφάνιση και τη δημιουργία των ευρυαγγειών στα πόδια είναι η δυσλειτουργία των βαλβίδων ορισμένων φλεβών και η παλινδρόμηση της ροής του αίματος που αυξάνει τη φλεβική πίεση στα πόδια. Έτσι, ανοίγονται νέοι δρόμοι στο φλεβικό δίκτυο, οι ευρυαγγείες.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης των ευρυαγγειών είναι οι εξής:

 • Γενετικοί Παράγοντες: Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση ευρυαγγειών.
 • Εγκυμοσύνη: Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τη φλεβική πίεση στα κάτω άκρα.
 • Φύλο: Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ευρυαγγείες, λόγω ορμονικών αιτιών.
 • Ηλικία: Η αύξηση της ηλικίας εξασθενεί τις φλεβικές βαλβίδες και το σύνολο των μυών της γαστροκνημίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.
 • Αύξηση Βάρους & Παχυσαρκία: Η υπερβολική αύξηση βάρους και η παχυσαρκία προδιαθέτουν στη δημιουργία ευρυαγγειών.
 • Ορμόνες (Οιστρογόνα): Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και η ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση προκαλούν σοβαρή εκφύλιση στις φλεβικές βαλβίδες.
 • Στάση & Έλλειψη Δραστηριότητας: Η υπερβολική ορθοστασία καθημερινά και η καθιστική ζωή για πολλές ώρες αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες λόγω επιπτώσεων στις βαλβίδες των φλεβών.
 • Ιστορικό Υγείας: Παλαιότερη, πρόσφατη ή μη θρόμβωση και σοβαρά φλεβικά τραύματα είναι σημαντικοί παράγοντες προδιάθεσης για την εμφάνιση ευρυαγγειών.

Πρόληψη & Δημιουργία Νέων Ευρυαγγειών

Η πρόληψη για την εμφάνιση νέων ευρυαγγειών αποτελεί κρίσιμο στάδιο για την αποφυγή απρόοπτων καταστάσεων. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους, μπορείτε να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας έτσι τη φλεβική πίεση στα πόδια.

Η αποφυγή της συνεχόμενης παραμονής σε όρθια στάση, βοηθά στη σύσπαση της μυϊκής αντλίας της γαστροκνημίας, ώστε να μειωθεί η φλεβική πίεση στα κάτω άκρα και να μην δημιουργηθούν ευρυαγγείες. Παράλληλα, το περπάτημα είναι εξίσου ωφέλιμο. Επιπλέον, αποφύγετε υψηλές θερμοκρασίες και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι σημαντικό να γίνεται.

Καλέστε μας
Επικοινωνία