Φλεβικά Έλκη - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content
Γεώργιος Γαλανόπουλος Αγγειοχειρουργός

Φλεβικά Έλκη

Τα φλεβικά έλκη αντιπροσωπεύουν μια πληγή, φλεβικής αιτιολογίας, η οποία επιτρέπει στα μικρόβια και στον αέρα να βρεθούν σε επαφή με τους ιστούς κάτω από το δέρμα. Συνήθως, προκύπτουν μετά από μικροτραυματισμό, ο οποίος προκαλεί λύση στη συνέχεια του δέρματος.

Στην πλειονότητα των ανθρώπων, ένας τέτοιος μικροτραυματισμός θα επουλωνόταν χωρίς μεγάλη δυσκολία μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες. Ωστόσο, όταν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, το δέρμα δεν ανακάμπτει και η πληγή μπορεί να διατηρηθεί ή να μεγαλώσει. Αυτή η πληγή που δεν ανακάμπτει (δεν επουλώνεται) είναι αυτό που ονομάζουμε άτονο φλεβικό έλκος.

Γεώργιος Γαλανόπουλος Αγγειοχειρουργός
Φλεβικά Έλκη

Θεραπεία Φλεβικών Ελκών

Η θεραπεία των φλεβικών ελκών επιτυγχάνεται με το ενδοαυλικό laser, το οποίο έχει ως στόχο:

  • Τον έλεγχο των υψηλών πιέσεων στις φλέβες στα κάτω άκρα.

Επιπλέον, στα βασικά στοιχεία της θεραπείας των φλεβικών ελκών συμπεριλαμβάνονται η ανύψωση των ποδιών και η εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η ταχύτητα της επούλωσης των φλεβικών ελκών αυξάνεται μέσω της εφαρμογής τοπικών επιθεμάτων. Σε περίπτωση πιθανής μόλυνσης του έλκους, ενδέχεται να απαιτηθεί η χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων μέσω του στόματος.

Φλεβικά Έλκη

Χρόνος Επούλωσης Φλεβικών Ελκών

Τα φλεβικά έλκη διακρίνονται από το χαρακτηριστικό ότι απαιτούν εκτεταμένο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν. Είναι συνηθισμένο να απαιτείται περίοδος 3-4 μηνών ή/και περισσότερο για την πλήρη επούλωσή τους. Παρά ταύτα, ακόμη και στις πιο απαιτητικές περιπτώσεις, η πλήρης επούλωση είναι πάντα εφικτή με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, τη συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του γιατρού και την απαραίτητη υπομονή.

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Πώς θα αποφύγετε να εμφανιστούν ξανά τα φλεβικά έλκη;

Η επούλωση των φλεβικών ελκών μετά από μήνες δεν υποδηλώνει απαραίτητα το τέλος του προβλήματος. Αν και η πληγή του δέρματος μπορεί να έχει κλείσει, το πρόβλημα με τη φλεβική ανεπάρκεια εξακολουθεί να υφίσταται.

Στην περίπτωση που η ανεπάρκεια αφορά μόνο τις επιφανειακές φλέβες, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με διάφορες διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία των κιρσών, όπως η χρήση λέιζερ, η σκληροθεραπεία και άλλες.

Αντίθετα, εάν η ανεπάρκεια επηρεάζει το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, καμία παρέμβαση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια απαλλαγή του ασθενούς από την ανάγκη χρήσης καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Επιπλέον, η ανύψωση των κάτω άκρων, η ενυδάτωση του δέρματος για αποφυγή ξηρότητας, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση φρούτων και η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, αποτελούν περαιτέρω μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της επανεμφάνισης των φλεβικών ελκών.

Πριν & Μετά

Χαρακτηριστικά & Συμπτώματα των Φλεβικών Ελκών

  • Εντοπισμός: Συνήθως εντοπίζονται κάτω από το γόνατο, στην εσωτερική πλευρά της κνήμης, λίγο πάνω από τον αστράγαλο.
  • Εμφάνιση: Η βάση των ελκών παρουσιάζει έντονο κόκκινο χρώμα και ενδέχεται να καλύπτεται από μια κιτρινωπή ουσία. Σε περίπτωση μόλυνσης, έχει ένα κίτρινο ή πράσινο έκκριμα. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζουν έντονη εκροή υγρού.
  • Όρια: Τα όρια των ελκών είναι ακαθόριστα, και το γύρω δέρμα συχνά παρουσιάζει πρήξιμο και μία χαρακτηριστική απόχρωση. Ακόμη, το παρακείμενο δέρμα μπορεί να είναι ζεστό, και παράλληλα να είναι γυαλιστερό και τεντωμένο, λόγω του πρηξίματος του ποδιού που συνήθως παρατηρείται.

Αίτια Εμφάνισης Φλεβικών Ελκών

Οι φλέβες των κάτω άκρων είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Για να επιτευχθεί αυτό, διαθέτουν μονόδρομες βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση προς τα πάνω, αποτρέποντας την αντίθετη κίνηση.

Σε ορισμένα άτομα, αυτές οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά ή καταστρέφονται μετά από μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ως αποτέλεσμα, το φλεβικό αίμα αντιστρέφει την κίνησή του, πηγαίνοντας προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις στις φλέβες όταν το άτομο είναι όρθιο. Αυτή η αύξηση της πίεσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και να οδηγήσει στο σχηματισμό ελκών.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ