Κιρσοί Κάτω Άκρων: Τι είναι & Ποια η θεραπεία τους; - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content

Οι επιφανειακές, οι εν τω βάθει και οι διατιτραίνουσες φλέβες έχουν βαλβίδες που διασφαλίζουν ότι το αίμα κυκλοφορεί ομαλά από τα κάτω άκρα προς την καρδιά και από το επιπολής φλεβικό σύστημα προς το εν τω βάθει, αλλά όχι αντίστροφα. Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι παθολογικά διογκωμένες φλέβες που έχουν χάσει τη φυσιολογική τους διάμετρο, διότι όταν οι βαλβίδες της σαφηνούς φλέβας δεν λειτουργούν σωστά, προκαλείται παλινδρόμηση του αίματος και συσσώρευση στις φλέβες, οδηγώντας σε φλεβική συμφόρηση. Οι κιρσοί κάτω άκρων συχνά προκαλούν αισθητικά και κυρίως λειτουργικά προβλήματα.

Κιρσοί Κάτω Άκρων & Θεραπεία με Laser

Οι ενδοαυλικές τεχνικές, γνωστές και ως ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, αποτελούν μια επαναστατική εξέλιξη στη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής νόσου και των κιρσών κάτω άκρων  τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτή η προσέγγιση άλλαξε ριζικά τη φιλοσοφία της αντιμετώπισης της πάθησης.

Η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία θεωρείται σήμερα η κορυφαία στη θεραπεία των κιρσών κάτω άκρων, είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά και ευέλικτηανώδυνηγρήγορηασφαλής και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Γίνεται σε κλινική, με τον ασθενή να μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς περιορισμούς (ο ασθενής περπατάει άμεσα και 2-3 ώρες μετά την επέμβαση εξέρχεται από την κλινική με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης).

Κιρσοί Κάτω Άκρων & Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των κάτω άκρων, παρατηρείται η μορφολογία που έχουν οι κιρσοί κάτω άκρων στην ελάσσονα και στη μείζονα σαφηνή φλέβα, στις διατιτραίνουσες φλέβες και στους πλάγιους κλάδους. Καταρχάς, η ψηλάφηση πραγματοποιείται με τα πόδια σε όρθια θέση και έπειτα σε κατακεκλιμένη.

Η οριστική διάγνωση των κιρσών κάτω άκρων  είναι σχετικά απλή, μέσω κλινικής εξέτασης, λήψης πλήρους ιστορικού και triplex των φλεβών στα κάτω άκρα. Σύμφωνα με παγκόσμιες οδηγίες, η χειρουργική αποκατάσταση προτείνεται άμεσα, ώστε να είναι ανώδυνη, με βέλτισταμακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Πλήρης Εξάλειψη των Κιρσών Κάτω Άκρων με τη Θεραπεία με Laser

Φυσικά, κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική. Όταν ένας έμπειρος και εξειδικευμένες αγγειοχειρουργός χρησιμοποιεί τις σύγχρονες ενδοαυλικές τεχνικές, μπορεί συνήθως να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες στην επέμβαση με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η χρήση ενδοαυλικού laser είναι εφικτή για όλους τους ασθενείς, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Με αυτή την ελάχιστα επεμβατική τεχνική και την εμπειρία του αγγειοχειρουργού, επιτυγχάνεται η πλήρης εξάλειψη των κιρσών κάτω άκρων, απαλλάσσοντας τον ασθενή από την ενοχλητική συμπτωματολογία και μειώνοντας τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης. Η πιθανότητα υποτροπής μετά την ενδοαυλική θεραπεία με laser είναι χαμηλήπερίπου 3-4% μέσα στη δεκαετία. Η πιθανότητα υποτροπής γίνεται ακόμα μικρότερη, όταν οι κιρσοί κάτω άκρων αντιμετωπίζονται σε πρώιμο στάδιο.

Κιρσοί Κάτω Άκρων & Διαδικασία Θεραπείας με Laser

Το ενδοαυλικό laser αναδεικνύεται ως η πρωτοπόρος λύση στη θεραπεία για τους κιρσούς κάτω άκρων, προσφέροντας εξαιρετική απόδοση και ασφάλεια. Με τοπική αναισθησία, ελαφρά μέθη και υπερηχογραφική παρακολούθηση από έμπειρο και εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, γίνεται εισαγωγή ενός λεπτού καθετήρα laser στη φλέβα, και με τη θερμική του ενέργεια προκαλεί σύμπτυξησυρρίκνωση και τελικά σφράγιση του αυλού της ανεπαρκούς φλέβας.

Με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται από την κυκλοφορία του αίματος οι πάσχουσες φλέβες, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος στα πόδια του ασθενή. Επιπλέον, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος θρομβοφλεβίτιδας που αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή των κιρσών κάτω άκρων.

Οδηγίες για τον Ασθενή με Κιρσούς Κάτω Άκρων Μετά την Ολοκλήρωση της Θεραπείας με Laser

Γενικότερα, υπάρχει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα που απαιτεί προσοχή κατά την ανάρρωση μετά την επέμβαση. Συγκεκριμένα, προτείνεται να αποφεύγετε την πολύωρη όρθια θέση και να ξεκουράζεστε. Είναι σημαντικό να περιορίζετε την έκθεση στον ήλιο, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπλέον, αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες για ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Ο γιατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για τη θεραπεία και τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μετά την επέμβαση. Με τη σωστή φροντίδα, μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στην κανονική σας ζωή.

Γεώργιος Γαλανόπουλος MD, PhD, MSc
Αγγειοχειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στη Φλεβολογία στο Erasmus MC Ολλανδίας
Συνεργάτης «ΙΑΣΩ General»

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ