Φλεβίτιδα Εικόνες: Πραγματικά περιστατικά ασθενών που θεραπεύτηκαν στο 100% - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content

Η φλεβίτιδα είναι μια γενικότερη έκφραση που συχνά ο απλός κόσμος χρησιμοποιεί, ώστε να περιγράψει το πρόβλημα που επιστημονικά ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια του επιφανειακού φλεβικού δικτύου. Στην καθημερινή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι κάποιες φλέβες διογκώνονται και «ξεχειλώνουν». Στη συνέχεια του άρθρου αυτού ακολουθούν πραγματικά περιστατικά ασθενών με φλεβίτιδα πριν και μετά τη θεραπεία τους από έμπειρο και εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό.

Φλεβίτιδα Εικόνες 1

Φλεβίτιδα & Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία της φλεβίτιδας παρουσιάζει ποικίλες διαφορές από ένα άτομο σε ένα άλλο, εξαρτώμενη από το στάδιο της πάθησης:

 • Ο ασθενής μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα, αλλά επίσης μπορεί να παραπονείται για αίσθημα βάρους στο πόδικατά την ορθοστασία, εύκολη κόπωσηέντονο κάψιμο ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, οίδημα κυρίως στα σφυρά και έντονη φαγούρα (κνησμό) στα πόδια.
 • Σε προχωρημένα στάδια, παρατηρούνται τροφικές δερματικές αλλοιώσεις, όπως απώλεια τριχοφυΐαςερυθρότηταμελάγχρωσητου δέρματος στην κνήμη και περιφερικότερα, καθώς και η δημιουργία πληγών (άτονα φλεβικά έλκη).
 • Οι αιμορραγίες, είτε αυτόματες είτε μετά από μικρό τραυματισμό, και οι επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδεςδεν είναι σπάνιες σε προχωρημένα στάδια της πάθησης.

Φλεβίτιδα Εικόνες 2

Φλεβίτιδα & Αίτια

 • Η κύρια αιτίαγια τη δημιουργία της φλεβίτιδας είναι η φλεβική συμφόρηση, που οδηγεί σε σταδιακή αύξηση της φλεβικής πίεσης στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων.
 • Αυτή η συμφόρηση εμφανίζεται όταν σε ορισμένες βασικές φλέβεςαντί να κατευθύνεται το αίμα προς την καρδιά (κεντρικά), παρουσιάζει παλινδρόμηση (περιφερικά) λόγω της δυσλειτουργίας (ανεπάρκειας) των βαλβίδων που βρίσκονται εντός αυτών των φλεβών.
 • Οι βαλβίδεςαυτές, που έχουν ως ρόλο τους τον περιορισμό της αντίστροφης ροής του αίματος, δεν λειτουργούν σωστά, επιτρέποντας την παλινδρόμηση του αίματος και προκαλώντας τη συσσώρευσή του στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο.

Φλεβίτιδα Εικόνες 3

Ποια είναι τα στάδια που έχει η φλεβίτιδα;

Τα στάδια της φλεβίτιδας καθορίζονται με βάση τα αίτια εμφάνισης, της τυπικής συμπτωματολογίας και της ιδιαίτερης κατανομής της σε κάθε ασθενή. Σύμφωνα με την ταξινόμηση CEAP (Clinical, Etiological, Anatomical, Pathophysiological) από το 2004, τα στάδια είναι τα παρακάτω:

 • Στάδιο 0Μη ορατά ή ψηλαφητά σημείατης φλεβικής νόσου.
 • Στάδιο 1Ευρυαγγείες.
 • Στάδιο 2Κιρσοί.
 • Στάδιο 3Οίδημα.
 • Στάδιο 4: Δερματικές Αλλοιώσεις (έκζεμαυπέρχρωση & λιποδερματοσκλήρυνση).
 • Στάδιο 5: Δερματικές αλλοιώσεις(όπως στο στάδιο 4) μαζί με επουλωμένο φλεβικό έλκος.
 • Στάδιο 6Δερματικές αλλοιώσεις, αλλά με ανοικτό φλεβικό έλκος.

Ο ρυθμός εξέλιξης της φλεβίτιδας αλλάζει από ασθενή σε ασθενή.

Φλεβίτιδα Εικόνες 4

Θεραπείες για τη Φλεβίτιδα Χωρίς Συμπτώματα

Η θεραπεία της φλεβίτιδας προσαρμόζεται με βάση το κάθε στάδιο της νόσου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή ελάχιστα επεμβατική. Σε πρώιμα στάδια ή σε καταστάσεις χωρίς συμπτώματα, συνιστάται αποφυγή ορθοστασίας για πολύ ώρα καθώς και σύσπαση των μυών του ποδιού (ιδίως της γαστροκνημίας) με περπάτημα, τρέξιμο, ή κολύμπι που ενεργοποιεί τη μυϊκή αντλία, ώστε να γίνει αντιρρόπηση της αντίστροφης ροής (παλινδρόμησης) του αίματος.

Φλεβίτιδα Εικόνες 5

Η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, η χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και η προσπάθεια εξασφάλισης δροσερού περιβάλλοντος μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται φαρμακευτική θεραπεία με φλαβονοειδή και φλεβοτονικά, προκειμένου να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να επαναφέρουν την ισορροπία του τριχοειδικού τοιχώματος των φλεβών.

Φλεβίτιδα Εικόνες 6

Θεραπεία για τη Φλεβίτιδα με Συμπτώματα με τη χρήση του Ενδοαυλικού Laser

Όταν η φλεβίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα, ακόμα και στα πρώιμα στάδια, συνιστάται μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση χρησιμοποιώντας την ενδοαυλική θεραπεία με laser.

Φλεβίτιδα Εικόνες 7

Ο στόχος της θεραπείας είναι να επαναφέρει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας θερμικό αποκλεισμό (σύγκλειση) με laser στις φλέβες όπου οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά.

Φλεβίτιδα Εικόνες 8

Αυτή η ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση αποτρέπει την περαιτέρω εξέλιξη της φλεβίτιδας.

 

Γεώργιος Γαλανόπουλος MD, PhD, MSc
Αγγειοχειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στη Φλεβολογία στο Erasmus MC Ολλανδίας
Συνεργάτης «ΙΑΣΩ General»

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ