Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές - Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος | Αγγειοχειρουργός Skip to main content

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση όπου οι βαλβίδες σε κάποιες φλέβες των κάτω άκρων, όπως η μείζων και η ελάσσων σαφηνής, δεν λειτουργούν σωστά. Αυτές οι βαλβίδες έχουν ως σκοπό να αποτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή του προς την καρδιά. Η πάθηση αυτή είναι εξελικτική, εμφανίζοντας συμπτώματα που επιδεινώνουν την κλινική εικόνα του ασθενούς με την πάροδο του χρόνου.

Συμβουλή 1: Διαβάστε πως γίνεται η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με το ενδοαυλικό laser που αποτελεί την καλύτερη επιλογή θεραπείας

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στη Φλεβολογία, η πιο αποτελεσματική μέθοδος παγκοσμίως για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με ενδοαυλικό λέιζερ σε όσο πιο πρώιμο στάδιο γίνεται (ενδοαυλικός θερμικός αποκλεισμός με λέιζερ της προβληματικής φλέβας στα κάτω άκρα). Αυτή η μέθοδος θεωρείται η πιο εύκολη, ασφαλής και ακριβής, προσφέροντας εξαιρετικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα για την οριστική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Συμβουλή 2: Μάθετε πώς γίνεται η σωστή διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας

Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αρχικά, πραγματοποιείται μια λεπτομερής κλινική εξέταση και λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς.
 • Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος των φλεβών των κάτω άκρων με υπερηχογράφημα triplex, για να εντοπιστεί πιθανή δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων και η παλινδρόμηση του αίματος σε συγκεκριμένες φλέβες.

Συμβουλή 3: Μάθετε αν υπάρχουν καθόλου επιπλοκές από τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με laser

Όταν ένας έμπειρος και εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός πραγματοποιεί την επεμβατική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας μέσω ενδοαυλικού laserελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επιπλοκών και παρενεργειών.

Συμβουλή 4: Διαβάστε ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα που έχει η φλεβική ανεπάρκεια

Η φλεβική ανεπάρκεια χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εμφανίσει συμπτώματα ή να αντιληφθεί ο ασθενής κάτι περίεργο στα πόδια του:

 • Η συνεχής παλινδρόμηση αίματοςστη μείζονα σαφηνή φλέβα αυξάνει την πίεση στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο.
 • Η επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία οδηγεί σε έντονη φλεβική συμφόρησημε την πάροδο του χρόνου.
 • Αυτή η φλεβική συμφόρηση αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αίματοςσε πολλές φλέβες, υπερβαίνοντας τα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Η εξέλιξη αυτής της παθολογικής διαδικασίας οδηγεί στην εμφάνισηφλεβικών κιρσών στα κάτω άκρα.

Η κλασική συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας εμφανίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης.

 • Ορατοί κιρσοί και ευρυαγγείεςαποτελούν κλινική εικόνα της φλεβικής ανεπάρκειας.
 • Συνήθως, οι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα βάρους στα πόδιαμετά από ορθοστασία πολλών ωρών, καθώς και πόνο ή σφίξιμο κυρίως στη γαστροκνημία.
 • Ενοχλητικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα και κράμπεςκατά τη διάρκεια του ύπνου, και αίσθημα έντονου καύσου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνά παρουσιάζονται.
 • Σε πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης παρουσιάζονται έντονες δερματικές αλλοιώσεις, όπως έλλειψη τριχοφυΐαςστους άνδρες, ερυθρότηταφλεγμονή και υπέρχρωση (μελάγχρωση) του δέρματος, εξαιτίας της συσσώρευσης του αίματος στις κιρσοειδείς φλέβες.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν πληγές στα πόδια, γνωστές και ως άτονα φλεβικά έλκη.

Συμβουλή 5: Μάθετε τα αίτια της φλεβικής ανεπάρκειας

Τα αίτια της φλεβικής ανεπάρκειας είναι σύνθετα και πολυπαραγοντικά:

 • Η παλινδρόμηση του αίματοςεπιφέρει αυξημένη πίεση στις φλέβες, προκαλώντας διάταση και διόγκωση των επιφανειακών φλεβών με την πάροδο του χρόνου.
 • Η γενετική προδιάθεσησε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, υπερβολική ορθοστασίαεγκυμοσύνηπαχυσαρκίαμειωμένη άσκηση, κλπ.), είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη φλεβικής υπέρτασης.
 • Αρχικά, αυτή η υπέρταση επηρεάζει τη μακροκυκλοφορία, οδηγώντας στη δημιουργία κιρσών.
 • Στη συνέχεια, επηρεάζει τη μικροκυκλοφορία, προκαλώντας συχνές διαταραχές στα τριχοειδή αγγεία.

Συμβουλή 6: Διαβάστε ποιες είναι οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας

Η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί μία συχνά επικίνδυνη παθολογική κατάσταση και η υποτίμησή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Θρόμβωσηή φλεγμονή του τοιχώματος των επιφανειακών φλεβικών κλάδων, γνωστή και ως επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, και συνήθως σχετίζεται με κιρσούς.
 • Η εξέλιξή της επηρεάζει το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, ενδεχομένως προκαλώντας εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο αν υπάρξει αποκόλληση του θρόμβου, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.
 • Σχηματισμός εστίας νέκρωσηςκάτω από τη μεσότητα της γαστροκνημίας, λόγω φλεβικής στάσης και υπέρτασης, γνωστής ως άτονο φλεβικό έλκος, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Γεώργιος Γαλανόπουλος MD, PhD, MSc
Αγγειοχειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στη Φλεβολογία στο Erasmus MC Ολλανδίας
Συνεργάτης «ΙΑΣΩ General»

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ