Η πολύπλευρη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη συμβολή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αποτελεί τη σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, καθώς και όλων των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. Ανάμεσα σε αυτούς τους ιατρούς, καθοριστικό ρόλο παίζει ο Αγγειοχειρουργός. Στόχος είναι πάντα η αποφυγή της επιδείνωσης και η βελτίωση των συμπτωμάτων.
Επομένως, πρωταρχικό μέλημα είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου, προκειμένου να επιβραδυνθεί η συσσώρευση της αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι αρτηριακές βλάβες που ενδεχομένως ήδη υπάρχουν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν χάρη στην αγγειοχειρουργική. Αυτό είναι εφικτό να γίνει με κλασικές χειρουργικές τεχνικές ή και με τις σύγχρονες ενδοαγγειακές τεχνικές.
Η αγγειοχειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει στο διαβητικό ασθενή το πλεονέκτημα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές και, συγχρόνως, μικρότερο χρόνο νοσηλείας.
Όσον αφορά την κλασική χειρουργική αποκατάσταση, πρόκειται ουσιαστικά για επέμβαση παράκαμψης (bypass). Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, χρησιμοποιείται συνθετικό ή φλεβικό μόσχευμα. Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης για το διαβητικό πόδι αποτελεί και η σύγχρονη ενδοαγγειακή τεχνολογία, η οποία είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.
Επομένως, γίνεται εμφανές ότι η πρόληψη και η θεραπεία του διαβητικού ποδιού αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα για τον ασθενή με διαβήτη. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι τα ποσοστά ακρωτηριασμού είναι ιδιαίτερα αυξημένα στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Επίσης, η εκπαίδευση του ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η παρακολούθηση από τον Αγγειοχειρουργό.