Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Skip to main content
Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια, γνωστή και ως “χρόνια νεφρική νόσος”, είναι η προοδευτική απώλεια της λειτουργίας των νεφρών. Στις περιπτώσεις που η συγκεκριμένη κατάσταση φτάσει σε ένα “οριακό” σημείο, τότε ενδέχεται να απειληθεί η ζωή του ασθενούς. Επομένως, η αντιμετώπιση χρειάζεται να είναι άμεση.

Προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τη συγκεκριμένη ασθένεια, είναι απαραίτητο να αναλυθεί το πώς κυκλοφορεί το αίμα υπό φυσιολογικές συνθήκες και το πώς φτάνει στους νεφρούς.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δύο ειδών αγγεία, τις αρτηρίες και τις φλέβες. Μέσα σε αυτά κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Αρχικά, οι αρτηρίες αρχίζουν από την καρδιά με την αορτή, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Καθώς η αορτή διατρέχει το σώμα, σταδιακά διακλαδίζεται σε όλο και μικρότερες αρτηρίες.

Ακολούθως, οι αρτηρίες καταλήγουν στα αρτηρίδια και τα τριχοειδή αγγεία. Αυτά μεταφέρουν τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, τα κύτταρα αποβάλλουν συγχρόνως μέσα στο αίμα των τριχοειδών και όλες τις ουσίες που αποτελούν απόβλητα για τον οργανισμό.

Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ

Σε αυτή τη φάση, το αίμα αρχίζει την αντίστροφη πορεία. Επομένως, τα τριχοειδή αγγεία σχηματίζουν τα φλεβίδια, τα οποία προοδευτικά ενώνονται σε όλο και μεγαλύτερες φλέβες. Με αυτόν τον τρόπο, επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά.

Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται δύο μεγάλες φλέβες. Πρόκειται για την άνω και την κάτω κοίλη φλέβα, οι οποίες ενώνονται με την καρδιά. Οι συγκεκριμένες φλέβες διοχετεύουν στην καρδιά το φτωχό πια σε οξυγόνο και γεμάτο με βλαπτικές και άχρηστες ουσίες αίμα.

Ακολούθως, η καρδιά στέλνει το αίμα αυτό στους πνεύμονες, προκειμένου να εμπλουτιστεί ξανά με οξυγόνο. Παράλληλα, το στέλνει και στους νεφρούς. Εκεί το αίμα αποβάλλει τις βλαβερές του ουσίες, οι οποίες απομακρύνονται από τον οργανισμό με τα ούρα. Στη συνέχεια, αρχίζει και πάλι ένας νέος κύκλος τροφοδοσίας του οργανισμού με αίμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι νεφροί παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Η λειτουργία του οργανισμού οδηγεί στο να παράγονται από τα κύτταρα άχρηστες ουσίες, οι οποίες στην πορεία ελευθερώνονται στο αίμα. Ουσιαστικά, οι νεφροί λειτουργούν ως “φίλτρα”, τα οποία αποβάλλουν τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού. Συγχρόνως, ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού και των χημικών στοιχείων του αίματος, με το να αποβάλλουν την περίσσειά τους με τα ούρα.

Ακόμα, οι νεφροί συμμετέχουν και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ διατηρούν τα οστά και την καρδιά υγιή και βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Νεφρική Ανεπάρκεια: Πότε πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί έναν αγγειοχειρουργό;

Στην περίπτωση που η νεφρική ανεπάρκεια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, τότε αρχίζουν να συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα βλαβερές ουσίες, καθώς και νερό και ηλεκτρολύτες. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται η λειτουργία του οργανισμού.

Όταν ο ασθενής πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα περιοδικής αιμοκάθαρσης, ο Αγγειοχειρουργός Γεώργιος Γαλανόπουλος, με την εμπειρία και τις γνώσεις του, έχει την ικανότητα να δημιουργήσει μια λειτουργική αγγειακή προσπέλαση, είτε με τη μορφή αρτηριοφλεβικής φίστουλα, είτε με τη μορφή του αρτηριοφλεβικού μοσχεύματος, είτε με τη μορφή του καθετήρα αιμοκάθαρσης.

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη νεφρική ανεπάρκεια;

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια προκαλείται στις περιπτώσεις που μία ασθένεια ή κάποια ιατρική κατάσταση προκαλέσει βλάβη στη λειτουργία των νεφρών. Ως αποτέλεσμα, οι νεφροί οδηγούνται προοδευτικά στο να υπολειτουργούν.

Η συγκεκριμένη βλάβη ενδέχεται να προκληθεί από τα εξής:

  • Διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Σπειραματονεφρίτιδα
  • Διάμεση Νεφρίτιδα
  • Πολυκυστική Νόσος των νεφρών
  • Απόφραξη των ουροφόρων οδών
  • Κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση
  • Επανειλημμένες λοιμώξεις των νεφρών (πυελονεφρίτιδες)

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια;

Ωστόσο, εκτός από τις αιτίες για τη νεφρική ανεπάρκεια, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες για νεφρική βλάβη.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες ενδέχεται να είναι οι εξής:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Μεγάλη ηλικία
  • Ιστορικό στην οικογένεια νεφρικής νόσου
  • Συγγενείς ανωμαλίες του νεφρού (μονόνεφρος, πεταλοειδής νεφρός, κλπ)

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας;

Στο αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας είναι πολύ ήπια και, συνήθως, δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι πιθανό ο ασθενής να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του δίχως να υπάρχουν συμπτώματα. Συχνά, η πάθηση μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από κάποια τυχαία εξέταση αίματος.

Όταν η λειτουργία των νεφρών έχει επηρεαστεί σημαντικά, τότε η νεφρική ανεπάρκεια προκαλεί συμπτώματα. Στην περίπτωση που η νεφρική ανεπάρκεια φτάσει στο τελικό στάδιο, τότε πλέον πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια και ενδέχεται να οδηγήσει σε θάνατο, στην περίπτωση που η λειτουργία των κατεστραμμένων νεφρών δεν αποκατασταθεί άμεσα.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νεφρική βλάβη στα προχωρημένα στάδια της νόσου ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Φαγούρα
  • Αδυναμία
  • Διαταραχές της μνήμης με προβλήματα συγκέντρωσης
  • Ανορεξία, που μπορεί να συνοδεύεται από άσχημη γεύση στο στόμα
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Μείωση των ούρων
  • Κράμπες στους μυς
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους και τις γάμπες
  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπέρταση που ελέγχεται δύσκολα

Πώς γίνεται η διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας;

Η διάγνωση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας πραγματοποιείται αρχικά με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Ακολούθως, ο ιατρός πραγματοποιεί ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ή όχι της νόσου. Τέτοιες εξετάσεις ενδέχεται να είναι:

  • Εξετάσεις αίματος, όπως ουρία και κρεατινίνη. Ωστόσο, η κρεατινίνη δεν είναι απαραίτητο να είναι αυξημένη στα αρχικά στάδια της πάθησης. Έτσι, είναι πιθανό να ανιχνευτούν παθολογικά στοιχεία στη γενική ούρων πριν φανεί κάποιο θέμα με την κρεατινίνη.
  • Εξετάσεις ούρων, μέσω των οποίων ανιχνεύεται η πιθανή ύπαρξη αίματος ή και η πρωτεΐνη.
  • Υπέρηχο νεφρών, ο οποίος δίνει πληροφορίες για τη δομή και το μέγεθος των νεφρών, όπως και για την απορροή των ούρων.

Ποια είναι η θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια;

Η αποκατάσταση της λειτουργίας των κατεστραμμένων νεφρών πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός εξωτερικού μηχανήματος, γνωστό ως “Τεχνητό Νεφρό”. Αυτό το μηχάνημα αναλαμβάνει τον ρόλο του καθαρισμού του αίματος, κάνοντας μια περιοδική διαδικασία, την αιμοκάθαρση. Άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η Περιτοναϊκή κάθαρση και η μεταμόσχευση.

Θεραπεύεται η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια;

Συνήθως, όταν αρχίζει η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, η κατάσταση είναι προοδευτικά επιδεινούμενη. Γενικά, η κατάσταση αυτή ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο και να είναι απαραίτητη η θεραπεία με αιμοκάθαρση.

Επίσης, είναι σημαντικό προτού φτάσει ο ασθενής στο σημείο να κάνει αιμοκάθαρση, να προετοιμαστεί κατάλληλα με τη δημιουργία μιας “αγγειακής προσπέλασης”, δηλαδή έναν τρόπο μέσω του οποίου το αίμα θα μεταφέρεται στο μηχάνημα του Τεχνητού Νεφρού. Η αγγειακή προσπέλαση χρειάζεται να ωριμάσει, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια της αιμοκάθαρσης.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ