Ανεύρυσμα Περιφερικής Αρτηρίας Skip to main content
Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ

Ανεύρυσμα Περιφερικής Αρτηρίας

Το ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας είναι η σημαντική αύξηση της διαμέτρου του αγγείου, δηλαδή η διόγκωση δίκην μπαλονιού. Συχνότερα, τα ανευρύσματα εντοπίζονται στην αορτή. Πιο συγκεκριμένα, η αορτή αποτελεί το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος, καθώς αρχίζει από την καρδιά και προχωράει στο θώρακα και στην κοιλιά.

Περιφερικά ανευρύσματα είναι εκείνα τα ανευρύσματα τα οποία εμφανίζονται σε αρτηρίες που βρίσκονται εκτός της αορτής. Το συχνότερο περιφερικό ανεύρυσμα είναι αυτό της ιγνυακής αρτηρίας, δηλαδή της αρτηρίας που βρίσκεται πίσω από τα γόνατα.

Επίσης, λιγότερο συχνά είναι τα ανευρύσματα των μηριαίων αρτηριών, που βρίσκονται στις βουβωνικές περιοχές, καθώς και των καρωτίδων αρτηριών στο λαιμό και των αρτηριών που βρίσκονται στα άνω άκρα. Τέλος, τα ανευρύσματα που εντοπίζονται στις αρτηρίες που στέλνουν αίμα στο έντερο και τα νεφρά, γνωστά και ως σπλαχνικά ανευρύσματα, αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία περιφερικών ανευρυσμάτων.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζεται ανεύρυσμα στο ένα πόδι, το πιθανότερο είναι να υπάρχει ανεύρυσμα και στην αορτή ή και στο άλλο πόδι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παρουσιάζεται με τα ανευρύσματα  περιφερικής αρτηρίας είναι το να μπλοκάρουν την αιματική ροή προς τα πόδια, εξαιτίας των θρόμβων που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά.

Επομένως, στην περίπτωση των περιφερικών ανευρυσμάτων, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο συγκριτικά με τον κίνδυνο ρήξης και επακόλουθης αιμορραγίας, τα οποία παρουσιάζονται στα ανευρύσματα της αορτής.

Επιπρόσθετα, τα περιφερικά ανευρύσματα που έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος είναι πιθανό να πιέζουν φλέβες ή παρακείμενα νεύρα και να προκαλέσουν πρήξιμο, πόνο ή και μουδιάσματα.

Ανεύρυσμα Περιφερικής Αρτηρίας
Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ
Ανεύρυσμα Περιφερικής Αρτηρίας

Με ποιες εξετάσεις πραγματοποιείται η διάγνωση για το ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας;

Ένας έμπειρος και άρτια καταρτισμένος αγγειοχειρουργός, όπως είναι ο Γεώργιος Γαλανόπουλος, χρειάζεται αρχικά να λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάγνωση. Επίσης, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί κλινική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ψηλαφούνται οι ιγνυακές και μηριαίες περιοχές.

Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας, τότε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί και υπέρηχος, καθώς και αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και καρδιακός έλεγχος με ηλεκτροκαρδιογράφημα ή με φαρμακευτική δοκιμασία κοπώσεως. Ο λόγος για αυτές τις εξετάσεις είναι η μεγαλύτερη συχνότητα των καρδιακών νόσων σε ασθενείς με περιφερικό ανεύρυσμα.

Ανεύρυσμα Περιφερικής Αρτηρίας

Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης και θεραπείας των περιφερικών ανευρυσμάτων;

Ο εντοπισμός, τα συμπτώματα και το μέγεθος των περιφερικών ανευρυσμάτων καθορίζουν και την αντιμετώπισή τους. Στις περιπτώσεις που το ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας είναι εντελώς κλεισμένο με θρόμβο τη στιγμή της διάγνωσης, αυτό παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας και δεν είναι κλεισμένο από θρόμβο, τότε σπάνια μπορεί να σπάσει. Ωστόσο, το συχνότερο σενάριο είναι να ξεκολλήσει κάποιο κομμάτι από τον θρόμβο του ανευρύσματος και να μεταφερθεί σε περιφερικότερη αρτηρία. Σε αυτή την περίπτωση θα αποκλείσει την αρτηρία, στερώντας έτσι το αίμα από το πόδι

Πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται εμβολή. Η εμβολή προκαλεί έλκη στα άκρα και πόνο, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε κάποιο ακρωτηριασμό. Επομένως, είναι απαραίτητο τα μηριαία ανευρύσματα, όπως και τα ανευρύσματα της ιγνυακής αρτηρίας που είναι ανοιχτά, να αντιμετωπίζονται είτε με ανοιχτή χειρουργική μέθοδο και, σε σπανιότερες περιπτώσεις, ενδαγγειακά. Αντίστοιχα, χρειάζεται να συμβεί το ίδιο και με τα καρωτιδικά ανευρύσματα και τα ανευρύσματα των άνω άκρων.

Γενικά, η συχνότερη μέθοδος αντιμετώπισης ενός ανευρύσματος περιφερικής αρτηρίας είναι η δημιουργία παράκαμψης, το γνωστό bypass. Συνήθως, η παράκαμψη είναι είτε ένας σωλήνας από συνθετικό υλικό, είτε τμήμα μίας φλέβας.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται ξαφνικά αποκλεισμός του ανευρύσματος με θρόμβο και, συγχρόνως, υπάρχει διακοπή της αιματικής ροής περιφερικότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει χορήγηση φαρμάκων μέσα από το αγγείο, δηλαδή ενδαγγειακά. Τα συγκεκριμένα φάρμακα διαλύουν το θρόμβο και προετοιμάζουν τα αγγεία για την επέμβαση παράκαμψης.

Επιπλέον, είναι περιορισμένη προς το παρόν η χρήση ενδαγγειακών τεχνικών με ενδομοσχεύματα (stent grafts). Γενικά, η ενδαγγειακή θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται σε επιβαρυμένους ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλό εγχειρητικό κίνδυνο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς που έχουν ανεύρυσμα ιγνυακών ή μηριαίων αρτηριών ενδέχεται να διαγνωστούν όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με ισχαιμία του σκέλους, γάγγραινα ή και έλκη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να είναι αργά για να γίνει διάσωση του σκέλους, με αποτέλεσμα ο ακρωτηριασμός να είναι αναπόφευκτος.

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας;

Σε πολλές περιπτώσεις, το ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας είναι ασυμπτωματικό. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στις περιπτώσεις που το περιφερικό ανεύρυσμα είναι μικρό. Πιο συγκεκριμένα, οι 2 στους 3 ασθενείς με τέτοιο ανεύρυσμα δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Ακόμα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα στα άκρα, αυτά διαφέρουν αναλόγως με το πού εντοπίζεται το ανεύρυσμα. Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Διόγκωση: Ύπαρξη μάζας κάτω από το δέρμα, η οποία σφύζει και ο ασθενής την αισθάνεται
  • Πόνος ή κράμπα στο πόδι ή στο χέρι: Παρουσιάζεται μετά από σωματική άσκηση
  • Πόνος στο πόδι ή στο χέρι στην ανάπαυση
  • Επώδυνες πληγές στα δάκτυλα των ποδιών ή των χεριών
  • Πόνος ή μούδιασμα στο πόδι ή στο χέρι: Ο πόνος αυτός αντανακλάται σε μεγάλο μήκος στο σκέλος, εξαιτίας πίεσης κάποιου νεύρου
  • Γάγγραινα ή μεγάλη απώλεια ιστού: Αυτό παρουσιάζεται εξαιτίας σημαντικής μείωσης της αιματικής ροής στο σκέλος

Όταν υπάρχει καρωτιδικό ανεύρυσμα, τότε συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:

  • Μικρά, παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Σοβαρά και εγκατεστημένα εγκεφαλικά επεισόδια

Όταν εκδηλώνονται ανευρύσματα αρτηριών που αιματώνουν το έντερο, τότε ενδέχεται να εκδηλωθούν συμπτώματα μεσεντερίου ισχαιμίας.

Ανεύρυσμα Περιφερικής Αρτηρίας

Ποια αίτια προκαλούν τα ανευρύσματα περιφερικής αρτηρίας;

Γενικά, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που λειτουργούν ως αίτια και προκαλούν ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας. Οι ασυνήθιστες καταστάσεις είναι οι τραυματισμοί των αρτηριών και οι λοιμώξεις. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα.

Πολλοί είναι οι ερευνητές που πιστεύουν ότι τα ανευρύσματα περιφερικής αρτηρίας σχετίζονται με αθηροσκλήρυνση. Ουσιαστικά, η αθηροσκλήρυνση αποτελεί την κατάσταση που προκαλεί αποφράξεις και στενώσεις αρτηριών. Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκλήρυνση είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό αγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας εμφάνισης περιφερικού ανευρύσματος είναι και η ηλικία. Συνήθως, ασθενείς που παρουσιάζουν ανεύρυσμα περιφερικής αρτηρίας βρίσκονται στην 6η ή και στην 7η δεκαετία της ζωής τους.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ