Φλεβίτιδα και Κιρσοί: Γιατί χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και οι 2 νόσοι; Skip to main content

Η φλεβίτιδα και κιρσοί είναι δύο παθήσεις που επηρεάζουν το φλεβικό σύστημα, προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα υγείας. Η φλεβίτιδα είναι η φλεγμονή μιας φλέβας, συνήθως επιφανειακής. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, λοίμωξη ή ακόμη και από την παραμονή στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, οίδημα και αίσθημα θερμότητας στην περιοχή της φλέβας. Αν και η φλεβίτιδα συνήθως δεν είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως θρόμβωση ή εξάπλωση της λοίμωξης.

Οι κιρσοί είναι διευρυμένες, στριφογυριστές φλέβες που εμφανίζονται συνήθως στα πόδια. Προκαλούνται από την ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών, οι οποίες επιτρέπουν στο αίμα να ρέει προς τα πίσω και να λιμνάζει. Οι κιρσοί μπορεί να είναι αντιαισθητικοί, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο, οίδημα, κράμπες και αίσθημα βάρους στα πόδια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως φλεβίτιδα, θρόμβωση, αιμορραγία ή ακόμη και έλκη. Τέλος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί η έγκαιρη αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων είναι κρίσιμη.

Φλεβίτιδα και Κιρσοί: Μιλάμε για την ίδια πάθηση;

Η φλεβίτιδα και κιρσοί συνδέονται στενά, καθώς οι κιρσοί, με το λιμνάζον αίμα που προκαλούν, μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή της φλέβας, δηλαδή σε φλεβίτιδα. Αντίστοιχα, η φλεβίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς, καθώς η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τις βαλβίδες των φλεβών, επιδεινώνοντας την ανεπάρκεια που τους χαρακτηρίζει.

Επιπλέον, και οι δύο παθήσεις μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε φλεβίτιδα, η φλεβίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς την παρουσία κιρσών.

Φλεβίτιδα Κιρσοί 1

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της φλεβίτιδας και των κιρσών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβίτιδας και κιρσών, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Ηλικία: Οι φλέβες γίνονται λιγότερο ελαστικές με την ηλικία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
  • Κληρονομικότητα: Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει κιρσούς, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να τους αναπτύξετε και εσείς.
  • Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κιρσούς από τους άνδρες, πιθανώς λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
  • Εγκυμοσύνη: Η αυξημένη πίεση στην κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς.
  • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις φλέβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
  • Καθιστική ζωή: Η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή μπορεί να δυσκολέψει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και φλεβίτιδας.
  • Τραυματισμός: Ο τραυματισμός μιας φλέβας μπορεί να προκαλέσει φλεβίτιδα.
  • Λοίμωξη: Μια λοίμωξη κοντά σε μια φλέβα μπορεί να οδηγήσει σε φλεβίτιδα.
  • Χρήση ενδοφλέβιων καθετήρων: Η χρήση ενδοφλέβιων καθετήρων μπορεί να ερεθίσει τις φλέβες και να προκαλέσει φλεβίτιδα.

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα οι Φλεβίτιδα και Κιρσοί;

φλεβίτιδα και κιρσοί δεν πρέπει να αγνοούνται. Αν και μπορεί να ξεκινήσουν ως ένα απλό αισθητικό πρόβλημα ή μια ήπια δυσφορία, μπορούν να οδηγήσουν στις παρακάτω σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστούν:

  • Θρόμβωση: Η φλεβίτιδα και οι κιρσοί αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος (θρόμβωση). Ένας θρόμβος μπορεί να αποκολληθεί και να ταξιδέψει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
  • Αιμορραγία: Οι κιρσοί που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί να αιμορραγήσουν αν τραυματιστούν.
  • Έλκη: Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε έλκη στα πόδια, τα οποία είναι δύσκολο να επουλωθούν.
  • Χρόνιος πόνος και οίδημα: Οι κιρσοί μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο και οίδημα στα πόδια, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής.

Ο Αγγειοχειρουργός Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος τονίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της φλεβίτιδας και των κιρσών είναι σημαντική για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών και τη διασφάλιση της καλής υγείας των φλεβών.

Φλεβίτιδα Κιρσοί 2

Φλεβίτιδα και Κιρσοί – Θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία για Φλεβίτιδα και Κιρσοί εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και τα συμπτώματα του ασθενούς. Ο Αγγειοχειρουργός Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία.

Σήμερα, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών είναι η θεραπεία με Laser. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους:

  • Ακρίβεια: Το Laser στοχεύει με ακρίβεια τις προβληματικές φλέβες, χωρίς να επηρεάζει τους γύρω ιστούς.
  • Ταχύτητα: Η επέμβαση είναι γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.
  • Ελάχιστος έως μηδαμινός πόνος: Η θεραπεία με Laser είναι σχεδόν ανώδυνη και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα: Η θεραπεία με Laser εξαφανίζει τους κιρσούς και βελτιώνει την εμφάνιση των ποδιών, προσφέροντας μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ο Αγγειοχειρουργός Dr. Γεώργιος Γαλανόπουλος θα συζητήσει μαζί σας τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς. Μην αμελείτε την υγεία των φλεβών σας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεβίτιδας και των κιρσών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές και να διατηρήσετε την καλή υγεία των ποδιών σας.

Είπαν για τον Αγγειοχειρουργό

Theodora Akovitsioti

«Εξαιρετικός ιατρός, χειρουργός και άρτιος στην επικοινωνία και τη ψυχολογική στήριξη. Μου έδωσε εξαρχής την αίσθηση ότι γνωρίζει ακριβώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για το χειρουργείο και τη μετέπειτα φροντίδα και παρακολούθηση της αποθεραπείας του ποδιού μου.

Η επέμβαση αφορούσε στην αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας της επικουρικής σαφηνούς και σχετικού φλεβικού έλκους.

Ο κ. Γαλανόπουλος με απόλυτη επάρκεια την πραγματοποίησε και φρόντισε να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις: προεγχειρητικός έλεγχος, το Λητώ με τις απαιτούμενες υποδομές και το άριστο ανθρώπινο δυναμικό, η μετεγχειρητική παρακολούθηση. Επιπρόσθετα να πω ότι το κόστος ήταν απόλυτα λογικό και αντιμετωπίσιμο.

Όλα έγιναν σωστά και με το πνεύμα της ενσυναίσθησης που απαιτούν οι περιστάσεις. Τον ευχαριστώ πολύ.».

Katerina P.

«Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος! Λένε ότι η Βοστώνη στην Αμερική έχει καλούς γιατρούς. Εγώ πάλι ήρθα και θα έρχομαι μια φορά τον χρόνο από τη Βοστώνη για μια παρακολούθηση στον αγγειοχειρουργό Γαλανόπουλο, ο οποίος έκανε λεπτομερή εξέταση, μου εξήγησε τόσα πολλά πράγματα και μου έλυσε απορίες,  κι ενώ κάποιος άλλος γιατρός μου μίλησε για φλεβική ανεπάρκεια και χειρουργείο, ήμουν τυχερή να πάω συστημένη στον γιατρό Γαλανόπουλο, για να διαπιστώσω ότι ούτε χειρουργείο χρειάζομαι, ούτε έχω το πρόβλημα που μου είχαν περιγράψει.

Τι θα γινόταν αν δεν είχα πάει στον ιατρό Γαλανόπουλο; Θα είχα κάνει ένα χειρουργείο που δεν χρειαζόταν, θα είχα χάσει μια υγιή φλέβα και θα είχα δώσει και αρκετά χρήματα.

Το ιατρείο εξαιρετικά μοντέρνο, ο ιατρός εξαιρετικός επιστήμονας, και πάνω απ´ όλα εξαιρετικός άνθρωπος. Αξίζει η από εδώ και πέρα ετήσιά μου επίσκεψη από τη Βοστώνη στον αγγειοχειρουργό Γαλανόπουλο για παρακολούθηση και τυχόν θεραπεία!».

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ