Πώς Φεύγει η Φλεβίτιδα Ποδιών: Θεραπεία με Laser Χωρίς Επιπλοκές Skip to main content

Φλεβίτιδα Ποδιών και Θεραπεία με Laser: Πως γίνεται και τι προσφέρει στον ασθενή;

Τι είναι η φλεβίτιδα;

Η Φλεβίτιδα Ποδιών είναι ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση που επιστημονικά ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια του επιφανειακού φλεβικού δικτύου. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες φλέβες διογκώνονται και χαλαρώνουν. Ο όρος «φλεβίτης» χρησιμοποιείται σωστά όταν μια φλέβα φλεγμαίνει λόγω θρόμβου στο εσωτερικό της, δηλαδή σε περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας.

Φλεβίτιδα Ποδιών και Θεραπεία με Laser – Στάδια της Φλεβίτιδας

Η Φλεβίτιδα Ποδιών εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια, ανάλογα με τα αίτια, τα συμπτώματα και την κατανομή της σε κάθε ασθενή. Σύμφωνα με την ταξινόμηση CEAP, το αρχικό στάδιο της φλεβίτιδας περιλαμβάνει ασυμπτωματικές καταστάσεις, ενώ στη συνέχεια εξελίσσεται σε εμφάνιση ευρυαγγειών, κιρσών, πρηξίματος, δερματικών αλλοιώσεων και τελικά σε δερματικά έλκη. Ο ρυθμός εξέλιξης διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πώς Φεύγει η Φλεβίτιδα

Θεραπείες για τη Φλεβίτιδα Χωρίς Συμπτώματα

Η θεραπεία της φλεβίτιδας εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης. Σε αρχικά στάδια ή όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, προτείνεται η αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας και η ενδυνάμωση των μυών των ποδιών με δραστηριότητες, όπως περπάτημα, τρέξιμο ή κολύμπι, για την αντιρρόπηση της παλινδρόμησης του αίματος.

Επίσης, η ανύψωση των ποδιών κατά την ανάπαυση, η χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και η προσπάθεια εξασφάλισης δροσερού περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συστήνεται η χρήση φαρμάκων με φλαβονοειδή και φλεβοτονικά για τη βελτίωση της ροής του αίματος και την επαναφορά της ισορροπίας του τριχοειδικού τοιχώματος των φλεβών.

Πώς Φεύγει η Φλεβίτιδα

Θεραπεία της Φλεβίτιδας με Ενδοαυλικό Laser

Όταν η φλεβίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα, συνιστάται η ενδοαυλική θεραπεία με laser, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος μέσω θερμικού αποκλεισμού των φλεβών όπου οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά.

Αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη, αποτρέπει την επιδείνωση της φλεβίτιδας και ουσιαστικά τη θεραπεύει οριστικά με εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργός, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του ασθενούς.

Πώς Φεύγει η Φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της φλεβίτιδας διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Κάποιοι ασθενείς δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να νιώθουν βάρος στα πόδια κατά την ορθοστασία, κόπωση, κάψιμο, πρήξιμο στους αστραγάλους και έντονη φαγούρα.

Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αλλοιώσεις, όπως ερυθρότητα, απώλεια τριχοφυΐας και πληγές στα πόδια, καθώς και αιμορραγίες ή θρομβοφλεβίτιδες.

Η Βασική Αιτία στην οποία Οφείλεται η Φλεβίτιδα Ποδιών

Η κύρια αιτία που προκαλεί φλεβίτιδα είναι η φλεβική συμφόρηση, η οποία αυξάνει την πίεση στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων. Αυτό συμβαίνει όταν το αίμα, αντί να κατευθύνεται προς την καρδιά, παλινδρομεί λόγω δυσλειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών, προκαλώντας τη συσσώρευσή του.

Γιατί να μας επιλέξετε

Η φλεβίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλείται από τη φλεγμονή των φλεβών, συνήθως στα κάτω άκρα, και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι κρίσιμη για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στο ιατρικό μας κέντρο, προσφέρουμε εξειδικευμένες θεραπείες για τη φλεβίτιδα, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Η πολυετής εμπειρία μας στον τομέα των φλεβικών παθήσεων και η συνεχής ενημέρωση μας με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης εγγυώνται ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως η σκληροθεραπεία και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με χρήση λέιζερ, για την αφαίρεση των παθολογικών φλεβών και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους αγγειοχειρουργούς και φλεβολόγους, που δεσμεύονται για την παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας. Παρέχουμε επίσης εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε στάδιο της θεραπείας, από τη διάγνωση μέχρι την ανάρρωση. Επιλέγοντάς μας για τη θεραπεία της φλεβίτιδας, επιλέγετε την εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και τη φροντίδα που αξίζετε για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

Γεώργιος Γαλανόπουλος MD, PhD, MSc
Αγγειοχειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στη Φλεβολογία στο Erasmus MC Ολλανδίας
Συνεργάτης «ΙΑΣΩ General»

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΗΤΩ