Έλκη Κάτω Άκρων Πως εμφανίζονται, θεραπευτική αντιμετώπιση Skip to main content
Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ

Έλκη Κάτω Άκρων

Τα έλκη κάτω άκρων είναι μια συχνή πάθηση, καθώς μετά την ηλικία των 65 ετών, μέχρι και το 5% των ανθρώπων ενδέχεται να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Γενικά, το έλκος χαρακτηρίζεται από απώλεια του δέρματος ή και του υποδόριου ιστού, ενώ μπορεί να προσβάλλει και βαθύτερους ιστούς στον άκρο πόδα ή την κνήμη, όπως τους μυς, τους τένοντες, τις αρθρώσεις και τα οστά. Τα Έλκη Κάτω Άκρων παρουσιάζονται αυτόματα ή μετά από κάποιον τραυματισμό. Στην πραγματικότητα, αποτελούν σημαντική αιτία για την επιδείνωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα Έλκη Κάτω Άκρων. Αυτά είναι τα εξής:

  • Η απώλεια δέρματος έχει ως συνέπεια την πιθανή επιμόλυνση από κάποιο μικροοργανισμό.
  • Όλα τα Έλκη Κάτω Άκρων δεν είναι ίδια, ούτε αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στους οποίους κατηγοριοποιούνται τα έλκη, ενώ τα αίτια που τα προκαλούν ποικίλλουν.
  • Η επιφανειακή αντιμετώπιση του έλκους, δίχως να υπάρχει αναλυτική διερεύνηση των αιτίων, είναι ένα συχνό λάθος που κάνουν ορισμένοι ιατροί. Συχνά, το έλκος αποτελεί “την κορυφή του παγόβουνου”, με την αιτία πρόκλησής του να είναι συγκεκριμένη και αρκετά συχνά μεικτή. Έτσι, η αντιμετώπιση για τα έλκη κάτω άκρων χρειάζεται να είναι αιτιολογική και να μην περιλαμβάνει μόνο τοπική περιποίηση.
  • Συχνά, τα Έλκη Κάτω Άκρων υποτροπιάζουν και, επομένως, χρειάζονται να εφαρμόζεται η κατάλληλη και σε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνια θεραπεία, προκειμένου να γίνει πρόληψη των υποτροπών.
Γαλανοπουλος Γεώργιος προφίλ
Νόσος Buerger

Σε ποιες κατηγορίες ταξινομούνται τα έλκη κάτω άκρων και ποια είναι τα αίτια που τα προκαλούν;

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες, στις οποίες ταξινομούνται τα έλκη των κάτω άκρων. Αυτές είναι οι εξής:

1. Φλεβικά Έλκη Κάτω Άκρων: Πρόκειται για τα πιο συχνά έλκη (72%). Συνήθως, εντοπίζονται στο κατώτερο τριτημόριο της κνήμης, στην περιοχή άνωθεν του έσω σφυρού. Οφείλονται σε παλινδρόμηση του αίματος ή, σε άλλες περιπτώσεις, σε απόφραξη στην φλεβική επαναφορά.

Το φλεβικό πρόβλημα προκαλεί αύξηση της φλεβικής πίεσης και οδηγεί σε μια αλυσίδα φλεγμονωδών καταστάσεων. Αυτό συντελεί σε βλάβη του δέρματος, όπως είναι η δερματοσκλήρυνση, η υπέρχρωση και το έκζεμα.

2. Ισχαιμικά/αρτηριακά έλκη: Πρόκειται για τα δεύτερα σε συχνότητα έλκη μετά τα φλεβικά, ενώ αποτελούν το 10-30% των ελκών. Γενικά, είναι επώδυνα και εκδηλώνονται στα δάχτυλα ή σε σημεία πιέσεως. Για τα ισχαιμικά έλκη, απαιτείται αγγειοχειρουργική εκτίμηση και αντιμετώπιση, καθώς εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα μείζωνος ακρωτηριασμού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας έμπειρος αγγειοχειρουργός με εξειδίκευση σε πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως είναι ο Αγγειοχειρουργός Γεώργιος Γαλανόπουλος, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία για τα έλκη κάτω άκρων.

3. Νευροπαθητικά Έλκη Κάτω Άκρων: Πρόκειται για τα έλκη κάτω άκρων που αποτελούν το 15-25% των ελκών και αφορούν συνήθως τα διαβητικά άτομα με περιφερική νευροπάθεια. Συνήθως, εντοπίζονται στα σημεία αυξημένης πίεσης, εξαιτίας της χαμηλής αισθητικότητας με επαναλαμβανόμενο τραύμα.

4. Έλκη Κάτω Άκρων άλλης αιτιολογίας: Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν έλκη κάτω άκρων. Τέτοιες είναι το λεμφοίδημα, το γαγγραινώδης πυόδερμα, οι κακοήθεις καταστάσεις, διάφορες αγειίτιδες και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Έλκη Κάτω Άκρων

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση για τα έλκη κάτω άκρων;

Γενικά, η διαγνωστική προσέγγιση για τα Έλκη Κάτω Άκρων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Λήψη ιατρικού ιστορικού και συνοδών παθήσεων του ασθενούς: Πραγματοποιείται έλεγχος για την ύπαρξη νοσημάτων, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή νόσος του κάτω άκρου, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τα νοσήματα του συνδετικού ιστού. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να εξετάζεται το αν υπάρχει πυρετός, καθώς και ιστορικό θρόμβωσης, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και τραύματος ή προθρομβωτικών συνδρόμων.
  2. Αξιολόγηση του δέρματος: Η εκτίμηση του δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς παραπέμπει στην υποκείμενη παθολογία. Ουσιαστικά, όσον αφορά τη φλεβική νόσο, αυτή χαρακτηρίζεται από σκούρο δέρμα, έκζεμα, κιρσούς και δερματοσκλήρυνση. Αντίστοιχα, η αρτηριακή νόσος εκδηλώνεται με ωχρό και ψυχρό χρώμα του δέρματος και απουσία τριχοφυίας.
  3. Αξιολόγηση του άκρου: Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα απαραίτητο να γίνει ψηλάφηση των περιφερικών σφύξεων, καθώς και μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη (ABI). Αν υπάρχουν σημάδια της φλεβικής νόσου, τότε χρειάζεται να γίνει διερεύνηση με duplex Scanning του φλεβικού συστήματος του άκρου.
  4. Αξιολόγηση του έλκους: Σε αυτή τη φάση, καταγράφεται το πού εντοπίζονται τα έλκη κάτω άκρων, καθώς και το μέγεθος, το βάθος, η ύπαρξη φλεγμονοδών και νεκρωτικών στοιχείων και η ύπαρξη πόνου. Βασικά, είναι επώδυνα τα αρτηριακά έλκη, ενώ επιδεινώνονται με την ανύψωση του σκέλους. Αντίστοιχα, τα φλεβικά έλκη είναι λιγότερο επώδυνα συγκριτικά με τα αρτηριακά έλκη. Η έκκριση υγρού, είτε άοσμου είτε δύσοσμου, συνηγορεί για επιμόλυνση με μικροβιακό παράγοντα.

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

2000+

Θεραπευμένοι Ασθενείς

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για τα έλκη κάτω άκρων;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να επουλώνονται τα έλκη κάτω άκρων το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες. Στις περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό, τότε είναι απαραίτητο να υπάρξει ιατρική φροντίδα. Η θεραπεία του φλεβικού έλκους στοχεύει πρώτα απ’ όλα στο να μειωθεί η υψηλή πίεση στις φλέβες του σκέλους, ενώ η θεραπεία του αρτηριακού έλκους στοχεύει στο να αυξηθεί η παροχή αίματος στο σκέλος του ασθενή.

Έτσι, η θεραπευτική αντιμετώπιση για τα Έλκη Κάτω Άκρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ανύψωση του μέλους σε ανάρροπη θέση: Τα πόδια χρειάζεται να βρίσκονται ελαφρώς ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
  • Συμπιεστική επίδεση ή κάλτσα.
  • Επιθέματα: Τα κατάλληλα επιθέματα είναι απαραίτητο να τοποθετούνται με κάθε αλλαγή τραύματος, αναλόγως της φάσης επούλωσης στην οποία βρίσκεται το έλκος.
  • Χειρουργική επέμβαση: Αυτή η θεραπευτική μέθοδος για τα έλκη κάτω άκρων εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το έλκος οφείλεται σε επιπολής φλεβική νόσο. Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν να τοποθετηθεί μόσχευμα δέρματος πάνω στο έλκος.
  • Αύξηση της ροής αίματος προς το πόδι: Όταν πρόκειται για αρτηριακό έλκος, τότε ο βασικός στόχος είναι η αύξηση της ροής του αίματος προς το πόδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για τη θεραπεία για τα Έλκη Κάτω Άκρων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σημεία λοίμωξης στο περιβάλλον δέρμα ή στους ιστούς.

Τέλος, όταν πρόκειται για έλκος μικτής αιτιολογίας, τότε η αντιμετώπιση είναι πιο σύνθετη.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ